Als je niet uit de kast kan komen op je werk..
Uit de kast komen op je werk is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het kan in sommige gevallen nogal wat consequenties hebben.
Je weet bijvoorbeeld van collega’s hoe ze over LHBTI+ denken. Hoe er grapjes over wordt gemaakt, belachelijk wordt gemaakt en het altijd een onderwerp van gesprek is tijdens de pauzes. Mogelijk worden er Bijbelteksten bij gehaald om het af te wijzen en te veroordelen.
En het kan gebeuren dat je weet hoe het met een collega is vergaan die uit de kast is gekomen. Er zijn voorbeelden genoeg te bedenken om in elk geval op je werk niet uit de kast te komen.
De vraag is dan of je dan nog jezelf kunt zijn. En je kunt je dan afvragen of het veilig genoeg is op de werkvloer om gewoon jij te kunnen zijn.
Als vertrouwenspersoon voor kerk en werk kom ik nogal eens tegen dat mensen niet uit de kast durven te komen op hun werk. Angst voor de consequenties en wees eerlijk; we worden niet graag het mikpunt van grapjes en spot. Ook niet op de werkvloer waar we toch zo’n 30-40 uur per week doorbrengen.
De werkgever dient te zorgen voor een veilige setting op de werkvloer en daar zijn regels over opgesteld. De omgang met collega’s kan veel invloed hebben op jij je voelt, zeker als er sprake is van ongewenste omgangsvormen, zoals pesterijen, ook al is het in de vorm van grapjes of van opgeplakte Bijbelteksten. Als er sprake is van ongewenste omgangsvormen, kan dit stress teweeg brengen en lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Herken jij je hierin? Heb je hier last van of ken je iemand die hier last van heeft? Neem contact met me op en samen gaan we aan de slag om in kaart te brengen wat de werkelijke problemen zijn en we zoeken naar mogelijke oplossingen.
Omdat jij het beste uit jezelf wilt halen, ook op het werk.